Vind je ideale trouwfotograaf!

Een half jaar geleden mochten we onze pup Tommy ophalen. Wat daaraan vooraf ging lijkt best wel op de zoektocht naar een trouwfotograaf. Het begint met weten wat je wilt. Stap twee is de fokker/fotograaf leren kennen. Hoe deze te werk gaat, communiceert en welk prijskaartje eraan hangt weegt allemaal mee in je keuze.

Ik neem jullie graag mee in mijn zoektocht naar een hondje, omdat ik denk dat het veel overeenkomsten heeft met het zoeken naar een trouwfotograaf! 

 

5 tips om de trouwfotograaf te vinden die bij jullie past!

 

TIP 1. Weet wat je nodig hebt!
We wilden een familiehond die veel lichaamsbeweging nodig heeft. Wouter, mijn man, en ik zitten veel achter de computer, we werken thuis én zijn net verhuisd naar een prachtige omgeving. Een hond zou een goede reden zijn om vaker naar buiten te gaan en meer pauzes te nemen. Onze zoon was natuurlijk voor! Het idee van een zwerfhondje uit Griekenland sprak ons ook aan. De idealist in mij zei ‘ja’, maar de realist zei ‘nee’. Deze hondjes hebben vaak extra zorg nodig. Een hondje die een goede start heeft gehad leek ons al behoorlijk intensief! Aan de andere kant wilden we geen doorgefokt ras met veel lichamelijke kwalen. Dat is voor niemand leuk. Het werd een hondje van een ‘jong ras’, een Zwitserse herder. Om de link te leggen naar een trouwfotograaf: Wat voor soort trouwfoto’s willen jullie in handen hebben? Met luxe album of zonder? Hebben jullie iets nodig voor die kale muur boven de bank? En waar wil je later op terug kijken? Willen jullie zien hoe mooi alles was, zoals de jurk, de taart, het boeket, de gedekte tafels? Of herinneren je je liever de mensen die er waren, jullie huis, dat het keihard regende en hoe je verloofde je kapsel beschermde met zijn jasje? Bij mij krijg je meer van dat laatste. Hoe bereik ik dat? Ik eet taart, klets met de gasten en feest mee. Ik wil dat mensen ontspannen zijn bij mij, want dan laten ze vaak ineens iets van zichzelf zien. Bespreek met je geliefde wat je belangrijk vindt in de foto’s voordat je een fotograaf benadert.
Alles is energie. Zo zit ook mijn energie in deze blogtekst.
TIP 2. De eerste signalen: Wat je voelt klopt!
We vonden een website van een fokker die er wel persoonlijk uitzag dus we besloten een mailtje te sturen. We kregen snel een reactie terug. Wouter las de email voor. Ik vond stukken in de de tekst onprettig en zelfs een beetje lachwekkend. Alles is energie. Zo zit ook mijn energie in deze blogtekst. Als je mijn woordkeus tenenkrommend vindt dan zijn wij waarschijnlijk geen match! We lazen verder. De fokker nodigde ons uit voor een bezoekje. Ze gaven aan het belangrijk te vinden dat wij een klik met hen hadden en met de honden. Dat begreep ik dan wél weer helemaal! Wat voor Wouter sterk meespeelde was dat deze mensen vrij snel een nestje zouden krijgen. Ik had twijfels en ik vond het niet netjes om er heen te gaan en eigenlijk al te weten dat ik niet verder wilde met deze mensen. “Dan verdoe ik hun tijd en de mijne” zei ik tegen Wouter. “Aan de andere kant… ik heb nooit een hond gekocht en ik ken de wereld van de rashondenfokkers niet. Misschien zijn dit gewoon mensen met het hart op de goede plek, maar met een ietwat beklemmend taalgebruik.” Voor Wouter ging het meer om het hondje. Hij zei: “je hoeft na aankoop toch niks meer met de fokkers?” Ik besloot de situatie het voordeel van de twijfel te geven en in de auto te stappen. Tijdens de kennismaking werd het me snel duidelijk: Een klik is belangrijk en die voelde ik helaas niet.
TIP 3. Is wat je ziet in lijn met wat je hoort?
Er liepen veel honden in de woonkamer en er blaften er nog twee of drie in de bijkeuken. Buiten in een kleine achtertuin stonden grote kooien. We gekregen de drachtige moederhond niet te zien. Ik uitte mijn twijfels over bepaalde dingen en kreeg een ronduit agressieve reactie van de fokker terug. Het voelde niet goed. Onze zoon was stil in de auto op de terugweg. Hij had de honden amper geaaid en zich totaal niet betrokken getoond in het gesprek. Hij was zelfs op de gang gaan zitten bij de voordeur terwijl ik dacht dat hij naar de wc was gegaan. Hij wilde weg! We waren er allemaal stil van. Het werd een mailtje dat we het niet gingen doen. Vooral Wouter was teleurgesteld en vroeg zich bezorgd af of we op korte termijn wel een goede fokker zouden vinden. Ja dus, maar daarover straks meer! Eerst de vertaalslag naar de fotograaf! Vraag je af: Klopt het beeld dat op de website geschetst werd met de werkelijkheid? Durven we onszelf te zijn? Krijgen we antwoord op onze vragen? Is de fotograaf geïnteresseerd in ons? Vraagt de fotograaf naar dingen als een aanzoek, waarom we gaan trouwen, familiebanden en of we specifieke wensen hebben? Als je kinderen hebt: Neem ze gerust mee naar de intake! Hun gedrag is de beste raadgever. Als je heel erg twijfelt moet je in ieder geval op deze vraag ‘ja’ kunnen antwoorden: Hebben we zin om deze persoon weer te zien?
Ik wil dat mensen ontspannen zijn bij mij, want dan laten ze vaak ineens iets van zichzelf zien.
TIP 4. Word je enthousiast?
Kort daarna vonden we een andere fokker, Jeany. We kwamen terecht op een boerderij-achtige plek met paardenstallen veel groen en gezellige zithoekjes. De moederhond, de enige hond van Jeany, scharrelde met haar dikke buik wat rond op het erf. Onze zoon ging lekker bij haar zitten en onder de koffie kregen wij te horen hoe Jeany ertoe was gekomen om een nestje te nemen. Ik vroeg haar wat er zou gebeuren als de hond bijvoorbeeld ziek bleek te zijn kort na aankoop. Mijn bezorgdheid werd op een realistische manier weggenomen. We waren zoals je al aanvoelt…. meteen verkocht. Jeany deed er alles aan om het ons makkelijk te maken. Ze maakte een Whatsappgroep aan zodat ze foto’s kon sturen van de puppy’s zodra die geboren waren. Dit heb ik meteen van haar overgenomen. Voor ieder bruidspaar maak ik een appgroepje aan. Praktisch en leuk! We mochten de pups regelmatig komen bekijken en later ook vasthouden. Op de dag van ophalen kreeg Tommy allemaal leuke extra’s mee zoals een kleed, brokjes en een speeltje. We mochten zelfs een reisbench lenen! Ik herkende mezelf daarin want ik geef ook graag wat extra. Na acht jaar bruidsfotografie deel ik graag alles wat ik weet! Samen kijken we naar de planning, het beste moment voor een groepsfoto en wat te doen bij ‘slecht’ weer bijvoorbeeld. Waar het om gaat is dat een bruiloft meer gaat leven als je er met de juiste leveranciers (locatiemanager, bloemist, trouwjurkenwinkel) over praat. Als je na het bezoek aan een fotograaf nóg enthousiaster geworden bent over je trouwplannen ben je waarschijnlijk aan het goede adres!
Een paar foto’s die Jeany stuurde:
TIP 5. Bekijk the bigger picture!
Wanneer een fokker de puppy’s de ruimte en tijd geeft om te groeien, op tijd laat rusten en de vaccinaties en voeding geeft die ze nodig hebben zie je dat terug in de prijs. Jeany’s pups waren duurder dan die van de eerste fokker die we bezochten, maar dit voelde zó veel fijner dat ik het er graag voor over had! Liever een fokker die af en toe een nestje heeft i.p.v. aan de lopende band. Zo ga ik ook om met mijn klanten. Ik fotografeer tussen de 10 en 15 bruiloften per jaar. Alleen als ik overtuigd ben dat ik een geschikte fotograaf voor een bruidspaar ben zeg ik ‘ja’. Ik schiet nooit twee lange bruiloften achter elkaar. Ieder bruidspaar verdient een topfitte fotograaf! Een trouwreportage is eigenlijk een puppy die mijn volledige aandacht krijgt! Vanaf acht uur kom ik standaard met een tweede fotograaf. Vraag goed na aan je fotograaf wat, hoe en wanneer er geleverd wordt voor de prijs die je afspreekt. Zijn de algemene voorwaarden duidelijk? En kun je er mee instemmen? Het is gek om te bedenken, want ze zijn nog niet eens gemaakt, maar je trouwfoto’s worden één van je waardevolste bezittingen. Ze zijn, net als een hondje, een emotionele aankoop en daarom wil ik ook benadrukken: Onderzoek de verschillen in stijl en kwaliteit, trek er tijd voor uit, laat je goed informeren en geniet van je zoektocht. Dan zul je nog meer genieten van het eindresultaat!
Een trouwreportage is eigenlijk een puppy die mijn volledige aandacht krijgt!