7 tips om Mindful te trouwen…

… en precies die foto’s te krijgen die je wilt.

Mindfulness, je hoort er de laatste tijd heel veel over. En veel mensen hebben, net als ik, een cursus mindfulness gedaan. Mindfulness is een gemoedstoestand die je kunt trainen. Hierbij ga je over tot niet handelen en zit je als het ware als toeschouwer langs de rivier van gedachten, gevoelens en ervaringen. Mindfulness heeft mijn leven en mijn werk compleet veranderd! Het leek me daarom geweldig om twee werelden, mediteren en huwelijksfotografie te combineren in een blog. Heel praktisch, voor wie trouwplannen heeft én geïnteresseerd is in zelfzorg en zelfcompassie. Met deze 7 eenvoudige tips ervaar je misschien meer rust en ruimte in de aanloop ernaar toe én op de dag zelf.

Linde, een bruid op de foto’s die ik onlangs fotografeerde, beoefent al jaren meditatie en mindfulness en zij vertelt tussendoor hoe zij mindfulness heeft toegepast op haar huwelijksdag.

1. Haal adem

Wanneer ben je je bewust van je ademhaling? Als ik voor mezelf spreek: weinig. Er gaan zelfs dagen voorbij dat ik me geen moment bewust ben van mijn ademhaling. Dat is zonde want je kunt het gebruiken als een anker. Jouw ademhaling is er altijd. Door simpelweg je aandacht te verplaatsen naar je ademhaling verandert er al iets in je bewustzijn. Je keert je aandacht van buiten naar binnen waardoor je minder openstaat voor prikkels van buitenaf. Alleen al door 5 keer diep in en uit te ademenen verlaag je je stresshormonen. Je vertelt je lichaam eigenlijk: er is niet aan de hand. Geen reden voor vechten of vluchten.

Linde: Bewust zijn van je adem helpt mij om zo de intense dag ook een beetje te relativeren. Alsof je een berg bent in de storm. Die berg is en blijft gewoon, zoveel invloed heeft de storm niet op de berg en het maakt de berg niet veel uit hoe hard het regent of waait, De berg ís gewoon en accepteert.

2. Maak je mooi!

Laat me even over mezelf beginnen: Ik kwam erachter dat ik veel lekkerder werk als ik me aankleed zoals ik mezelf ideaal zie als fotograaf. Even wat extra tijd besteden aan mijn haar, mooie schoenen, broek waarin ik lekker kan bewegen, jasje zodat je niet ziet dat ik me rotzweet. Haha! Met je uiterlijk bezig zijn klinkt misschien als iets oppervlakkigs, maar dat is het niet. Mandela gebruikte deze woorden in zijn speech: Your playing small doesn’t serve the world. Je mag op je mooist zijn! En trek iets aan waar je de rest van de dag niet naar om hoeft te kijken. Dan kun je lekker genieten van alles om je heen. Voor een jurk die jou als gegoten zit is moet je bij Nienke|Bijtje zijn. Deze twee creatieve geesten maken een jurk of broekpak precies op jouw maten. Er hoeven geen kilo’s af, je hoeft niet te veranderen. Je mag blijven zoals je bent! Voor de bruidegommen: Trek iets aan waarin je jezelf bent. Mijn man zegt zelf achteraf: “Ik wou dat ik geen pak had gedragen op onze bruiloft. Het was leuk om met mijn moeder te gaan shoppen, maar ik koos ook voor een pak omdat het ‘hoort’. Als ik sommige foto’s terugzie denk ik: wie is die man?”

Linde: Ik vond het lastig een balans te vinden tussen ‘beetje uit mijn comfortzone treden’ (wat angstig aanvoelt) of ‘iets echt niet willen’. Bijvoorbeeld: het dragen van een trouwjurk vond ik spannend, maar wilde ik diep van binnen wel. Ik ben zo blij dat ik uiteindelijk toch  een trouwjurk heb gedragen.  

3. Oefen je aandacht

Vorig jaar had ik een bruidspaar waarvan de vader van de bruidegom was overleden. Tijdens de ceremonie werd hij overmand door emoties. Ik zag dat hij heel oppervlakkig ademde en wiebelde op zijn stoel. Achteraf vertelde hij dat hij probeerde niet te huilen. Met als gevolg dat hij bijna de hele ceremonie geen woord heeft verstaan van wat de ambtenaar zei. Verdriet of pijn voelen op een plek en een moment waar je in het middelpunt van de belangstelling staat kan heel akelig zijn. Wat hem denk ik had kunnen helpen zijn aandachtsoefeningen. Deze video van Tara Brach is een prachtige oefening in zelfcompassie. Het leert je te erkennen wat je voelt en jezelf geven wat je op dat moment nodig hebt. Wil je er geen hele studie van maken? Dan is deze ‘quick fix’ oefening voor het trainen van je aandacht ook geweldig. Ik pas hem toe als ik een sterke emotie heb die me in de weg zit bijvoorbeeld. Adem drie keer diep in en uit. Noem in gedachten 5 dingen die je ziet, 4 dingen die je hoort, 3 dingen die voelt, 2 dingen die je ruikt en 1 ding wat je proeft. Neem waar wat je voelt. Meestal onstaat hierdoor al ruimte en voel je je beter zonder dat je een emotie wegduwt. Altijd handig om deze oefeningen als een soort ‘life-line’ paraat te hebben, dus waarom niet wat oefenen voor je trouwdag?

Linde: Het gaat uiteindelijk om verbinding met je jezelf. Door meditatie heb ik beter naar mijn lijf leren luisteren. Dat weet het vaak beter dan mijn hoofd met al zijn angsten en gedachten. Iets wat ik echt niet wilde was publiekelijk te spreken. In deze kwetsbare setting had ik dat erg lastig gevonden. Ik heb dit dus ook niet gedaan, Gary wel, en sta nog steeds achter deze keus.

4. Laat los

Oh daar heb je hem weer hoor: loslaten. Het klinkt mooi maar HOE doe je dat? Tijdens een bruiloft gaan er dingen mis. Een bruidegom kreeg ooit een bloedneus in het park. Vervolgens stond de watertaxi er niet zoals afgesproken om hen naar de trouwlocatie te brengen. Helaas was ik toen nog niet lang fotograaf en ben ik gestopt met fotograferen, zakdoekjes gaan regelen en het telefoonnummer van de watertaxi gaan opzoeken. NOT MY JOB! Want het mooiste is natuurlijk om te zien hoe jullie dit oplossen en elkaar helpen. Op het moment zelf baal je misschien, maar al vrij snel lach je erom. Je hebt een verhaal. En dit is wat je je met vrienden en familie deelt als je 20 jaar getrouwd bent. Eckhart Tolle zegt: “Problemen bestaan niet. Alleen situaties waar je iets mee moet en situaties die je kunt laten liggen.” Denk dus gewoon iets vaker: Not my job! Dit helpt enorm om los te laten.

Linde: Ik vond het trouwen in de aanloop erg spannend en mijn perfectionisme blokkeerde vaak de ‘go with the flow vibe’ (tikkie control freak-ness hielp hier niet bij). Achteraf denk ik, hoe meer je als bruidspaar geniet, los laat en met elkaar in contact blijft hoe meer je gasten ontspannen en er zelf een feest van maken. Let love do the work.

5. Maak een moodboard

Maak een moodboard. En nee, dan bedoel ik niet: ga naar Pinterest. Door alle slanke modellen met bloemenkransen, zonsondergangen en in pastelkleuren gehulde bruidsmeisjes is het moeilijk om jezelf af te vragen waar het volgens mij wél om draait. Namelijk jullie liefde voor elkaar en jullie persoonlijk wensen. Wat ik dus wél bedoel is: ga samen zitten met je partner en vraag: Hoe wil ik terugkijken op mijn bruiloft? In welke mood wil ik zijn die dag? Waar maak ik je zorgen over? Welke angst zit daar werkelijk achter? Heb je elkaars wensen écht gehoord? Dan kun je elkaar beloven dat je er alles aan zult doen om oog te houden voor dat gewenste gevoel van je partner op jullie trouwdag. Schrijf de woorden, zinnen en voornemens die uit jullie gesprek komen op en hang het waar je het dagelijks ziet. Een mooie plek hiervoor is in de slaapkamer. En stuur mij een kopietje van jullie moodboard in onze groepwhatsapp. Hoe meer je me toelaat, hoe mooier en persoonlijker de foto’s achteraf zullen zijn.

Linde: Momenten jezelf even terugtrekken vond ik heel fijn en hielpen mij alles een beetje los te laten. Natuurlijk hielp ons zoontje hierbij. Ik had het misschien moeilijker gevonden als ik geen aanleiding had gehad. Gary en ik bespraken met elkaar wanneer we ons verbonden voelen en wanneer niet. Ik vroeg hem af en toe naar me toe te komen en even in te checken bij me hoe alles is en hij wilde graag samen dansen.

6. Zorg dat jullie verhaal verteld wordt!

Een trouwambtenaar die praat over de locatie en een standaard gedicht opleest. Je ziet je gasten afdwalen. Dat kan natuurlijk anders! Ik heb inmiddels veel ceremonies bijgewoond en er zijn grote verschillen. Wat mij altijd opvalt is oprechtheid. Een prachtige manier om elkaar de liefde te verklaren is de vows voor te lezen. Kort of stuntelig, poëtisch of grappig. Je krijgt meteen de aandacht van al je gasten en zij zullen jou herkennen daarin. Vind je dit echt te spannend of wil je dat dit in goed banen wordt geleid? Dan kun je een freelance trouwambtenaar in de arm nemen. Ik raad aan om een voorgesprek ruim om tijd te plannen en iemand uit te zoeken die goed kan luisteren. Karin van de Ven is zo’n trouwambtenaar die jullie eigen woorden gebruikt en een hele intieme sfeer weet te creëren. Babs Laura Donker specialiseert zich zelfs in Mindful trouwen. Als jullie verhaal klopt dan resoneert het met je gasten en zullen zij net als jij enorm genieten van de plechtigheid en er nog lang over napraten.

Linde: Wij hadden weinig tot geen aandacht besteed aan de officiële ceremonie, ergens jammer achteraf gezien want het is toch bijzonder, het ja woord zeggen. Wij hadden geluk met een ceremoniemeester met veel humor en dat is denk ik een belangrijk element, terugkomend op die verbinding… samen lachen verbindt.

7. Oefen kwetsbaarheid

Een bruid belde mij ooit voor de bruiloft omdat ze zich zorgen maakte om iets. Ze was bang dat ze rode vlekken in haar nek zou krijgen op spannende momenten. Ik vertelde haar dat ik geen fotograaf ben die de werkelijkheid weg photoshopt. Dat wist ze en daar had ze mij juist op uitgekozen. Aan het einde van het gesprek voelde ik dat ze het accepteerde als ze misschien met wat rode vlekken op de foto stond. Tenslotte kenden mensen haar zo. Het feit dat ik het wist gaf haar rust. En wat denk je? Uiteindelijk viel het allemaal mee en was ze er nauwelijks mee bezig. Mijn ervaring is dat de bruiloften waar bruidsparen zich kwetsbaar opstellen de beste foto’s opleveren. Vind je het interessant om meer te weten te komen over kwetsbaarheid? Kijk dan de prachtige show van Brené Brown hierover op Netflix the Call to Courage. Tot slot: besef ook dat ik van jullie hou. Anders zou ik nooit toegezegd hebben jullie te fotograferen. Ik zal het ook aangeven als ik iets voel dat mogelijk de fotografie op een ongewenste manier beïnvloedt. Ik oordeel niet. Ik ben jullie ogen voor één dag en jullie zijn dan mijn familie. 

Linde: “with an open heart and a quiet mind’ is eigenlijk de prettigste houding (niet alleen op je bruiloft).