Quarantaine-TIPS!

Lieve quarantainee/quarantinette! (weet niet of deze woorden bestaan, but hey…!)

Hoe gaat het met je? Ben je o.k? Misschien gaat je gezinsshoot, familiebijeenkomst of bruiloft (voorlopig) niet door. Er zijn teleurstellingen en er is onduidelijkheid. Maar zitten er ook voordelen aan deze situatie?

De ruis valt weg.

Je ervaart een stilte.

Je krijgt zin in bezinnen.

Je voelt wat écht waardevol is.

Beelden en verbeelding zijn zo belangrijk in tijden van onzekerheid en onvrijheid. (En mensen, wat hebben we het in NL dan nog ongelofelijk goed!!)

Voor mij liggen ook veel werkzaamheden stil. Ik ben dus een album aan het maken van onze reis naar Amerika in 2016. Wat zijn foto’s toch een wonder! Ze voeren je mee naar een andere tijd en plek.

In deze blog geef ik je 5 simpele tips om MET BEHULP VAN BEELDEN je humeur te verbeteren!

 

‘We zijn in de hemel!’ riepen we naar elkaar.

GA TIJDREIZEN

Als jij iets mooi vindt, pak je dan je camera (of telefoon) om een foto te maken? Een lichtval, een detail, een uitzicht, gezinsleden? Documenteer jij je leven? Staan jouw foto’s op je computer of kun je ze ook aanraken? En ga eens na… heb je écht een goeie foto van jou en je moeder of je vader? Of van je hele gezin?

TIP 1: Maak dat album! Of… Je kunt voor relatief weinig geld een grote stapel foto-afdrukken laten maken, een plakboek kopen en lekker ouderwets gaan knippen, schuiven, plakken. Vind je je zelf niet creatief genoeg daarvoor? Bewaar de stapel foto’s dan in een mooi, antieken blik uit de tweedehands winkel. Onwijs leuk om doorheen te bladeren.

Over mij: ‘We zijn in de hemel!’ riepen we naar elkaar. De rivier de Kern (hoe mooi en toepasselijk is die naam?) stond laag. We hadden de bus geparkeerd langs deze bijna geheel opgedroogde rivierbedding voor een break. Even de benen strekken. We klauterden als kabouters over de oeroude rosten. Ik kan wel huilen van geluk als ik deze foto zie. Het was er zo vredig. We waren compleet verrast door de schoonheid en de sfeer van deze plek. Ik weet nog dat ik in strijd was met ‘beleven’ en ‘vastleggen’. Iets herken je dat wel. Maar THANK GOD! dat ik toch mijn camera heb gepakt, want nu kan ik door ‘de magie van fotografie’ tóch een klein beetje laten zien hoe onbeschrijflijk mooi het daar was.

Lachen mag, ook in deze tijd. Het is gezond

ONTSPAN MET HUMOR

Waar kun jij om lachen? Zwarte Humor, vieze humor, platte humor, woordgrapjes, imitaties, schaamteloosheid, zelfspot, slapstick…. Wanneer heb je voor het laatst hard gelachen? En met wie? Heb je wel eens ervaren dat je moest lachen terwijl je verdrietig was? Emoties kunnen ook naast elkaar bestaan.

TIP 4: Kruip eens wat vaker op de bank met een grappige film of serie (in plaats van 3 keer per dag het nieuws te checken). Lachen mag, ook in deze tijd. Het is gezond.

Over mij: Op dit moment is lachen mijn therapie. Ik zoek het bewust op. Mijn man en ik houden van Back to the Future, Breaking Bad, Better call Saul en Friends. Met mijn zoon doe ik Just Dance op Youtube. Lekker bewegen, klooien, botsen en geloven dat je écht goeie moves aan het leren bent. We genieten samen van Jochem Meijer, Trevor Noah op Netflix (kijk dat!) en de soms-net-over-het-randje-humor van Rembo & Rembo en ‘De Regels van Floor’! Omdat ik verder weinig andere input heb, komt social media nu extra hard binnen. Facebook bezoek ik zo min mogelijk omdat ik daar naast humor ook veel angstige berichten zie. Instagram is wat dat betreft makkelijker: Daar volg ik alleen mensen die me inspireren of aan het lachen maken.

Ik zit met niemand liever in quarantaine dan met hem.

SOULMATESELFIES

Wie betekend veel voor jou? En zit je daar nu mee in huis of moet je die missen? Geloof je dat er zoiets bestaat soulmates? Op ieder potje past een dekseltje?

TIP 1: Maak selfies met de mensen waarvan je houdt! Maak HEEL VEEL selfies! (of ga dat meteen doen na de shutdown)

Over mij: Wouter en ik werken beiden thuis. Voor ons is de quarantaine dus niet zo’n wereld van verschil. In dezelfde kamer werken hebben geprobeerd. Dat werkte niet, maar ieder apart, samen koffie drinken en lunchen, even luchten, even sparren: Dat gaat goed! Ik zit met niemand liever in quarantaine dan met hem. Ik ben degene die de selfies van ons maakt. En ik vind ze heerlijk om terug te kijken. Ik zie onze connectie en wordt weer opnieuw verliefd. Ik geloof dat je samen zo óngelofelijk veel kunt bereiken als je elkaars verschillen waardeert. 1 + 1 = 3. Dat effect. Kleine kanttekening (note to self!): Zelfwaardering is daarbij wel onmisbaar.

A drawing a day, keeps the doctor away!

HEY, HOW YOU DOIN’? 

Ben je gevoelig en huil je bij tv-programma’s? Ben je vaak geïrriteerd of word je snel boos? Welke emoties zou jij graag beter willen leren kennen van jezelf? Ben je open over wat je voelt? Bij wie? Bij wie mag jij er zijn ‘met alles’?

TIP 2: Teken, schrijf, of fotografeer wat er in je leeft. Als een dagboek. Het kan heel simpel zijn. Pak een vel papier, een pen en begin!

Over mij: Ik huil veel. Ik word dan overspoeld door gevoel. Ik schaamde me ervoor en wilde het beter begrijpen dus ben ik het gaan tekenen. Puur voor mezelf. Sinds die tijd teken ik elke dag en heb ik meer zicht op mijn waarden, overtuigingen en grenzen. Tekenen helpt mij om heftige emoties te relativeren. Ik teken een monster als ik iemand of iets overweldigend vind. Of ik maak een gedachtenwolk. Ik begin met een woord en schrijf daar omheen alles wat ik erbij denk en voel. Het lukt op, het ruimt op en het ontspant. Ik kan het iedereen aanraden. A drawing a day, keeps the doctor away!

Als we onzekerheid accepteren wordt het avontuur.

-Rumi

VINDT JE HAPPY PLACE!

Sta jij in je kracht in je gezin, sociaal of op je werk? Zou je daar iets aan willen veranderen? Wanneer voel jij je bijzonder? En voel jij je thuis bij jezelf?

TIP 3: Sluit je ogen en visualiseer waar jij je op je best voelt. Je happy place. Heb je een foto van dat moment? Of uit die periode? Hang het ergens op waar je het elke ochtend ziet. Of maak er je screensaver van.

Over mij: Ik voel me thuis als ik op reis ben. Rugzak op en gaan. Dan staan mijn zintuigen open en ik ben volledig in het nu. Mijn intuïtie draait op volle toeren, ik maak contact met onbekenden en ik denk in oplossingen. Beperking maakt creatief. Dat zie ik nu ook om me heen. De berenjacht, mensen die muziek maken onder de balkons van bejaardentehuizen en een massaal applaus voor het zorgpersoneel. Wat als je het leven als een reis kan zien? De Coronacrisis is dan gewoon een land waar je doorheen reist. Je hoeft niet af te wachten en te gruwelen van hoe angstig sommige individuen met de crisis omgaan. Ik grijp de kans om mijn leiderschapskills te verbeteren door mensen een gratis online cursus fotografie aan te bieden. Ik maak lange wandelingen maken met de hond. Ik vraag de buurvrouw af en toe of ze iets nodig heeft van de winkel. Ik stuur mijn moeder af en toe wat foto’s van onze thuisavonturen. En natuurlijk baal ik soms en voel ik me lusteloos, maar gezond blijven, mentaal en lichamelijk is denk ik onze enige taak en jij kunt kleine dingen doen die voor jou goed zijn.

Veel sterkte met de shutdown!

Hou je ogen open voor al het moois dat de wereld en jijzelf te bieden hebt!

Blijf gegrond, blijf gezond, blijf thuis.

Liefs,

Nina