10 dingen die Uncle Bob niet weet

Wat is de meerwaarde van een professionele fotograaf? Hier lees 10 dingen die Uncle Bob niet weet.

Om te beginnen: wie is Uncle Bob?! Uncle Bob kan iedereen zijn. Je oom, je tante, een vriend, vriendin, je vader, een collega. Wat hebben zij overeenkomstig? Ze willen met plezier jouw bruiloft fotograferen! Maar… moet je hiermee in zee gaan of kies je toch liever vriendelijk voor een echte trouwfotograaf?

Soms overwegen mensen zelf hun bruiloft te laten schieten door een kennis. Waarom zou je een kennis vragen om je bruiloft te fotograferen? “Ik hou niet zo van dat poseren”, “De foto’s van haar vakantie waren ook prachtig!!” of “ Ooh, we zijn niet zo kritisch!” Misschien is er een budgettaire reden. Of misschien ben je bang dat de fotograaf niet goed aanvoelt wat jullie willen.

Hier lees je mijn kijk op Uncle Bob. Omdat ik vind dat jullie WAUW!-foto’s verdienen en Uncle Bob een onbezorgd biertje aan de bar! (de hele avond. Ja, ook wanneer jij je boeket achterover gooit)

 1. Een professionele fotograaf heeft al heel veel bruiloften bijgewoond. Hij (of zij) weet wanneer dingen gebeuren en heeft ervaring met het verloop van een bruiloft. Dit maakt dat hij op de juiste momenten op de juiste plek kan zijn.

 2. Jouw Uncle Bob wordt niet belast met de belangrijke taak van het maken van de trouwfoto’s. Hij kan dus lekker achteroverleunen, relaxen en staat bovendien ook (mooi!) op de foto’s.

 3. Natuurlijk zullen jullie blij zijn dat hij het heeft willen doen, maar de foto’s die je krijgt zijn hoogstwaarschijnlijk matig in plaats van ‘WOW’! Een fotograaf weet de perfecte combinatie van lichtval, compositie en het moment te combineren waardoor de foto’s fantastisch zijn!

 4. Ook in moeilijk lichtomstandigheden (bijvoorbeeld hard zonlicht of een donkere kamer) kan een professionele fotograaf topfoto’s maken. Hij weet zijn camera, die van hoge kwaliteit is, zo in te stellen (eventueel met gebruik van flitsers) dat er toch frisse en krachtige beelden ontstaan.

 5. Het belang van de fotograaf is zowel professioneel als emotioneel. Hij wil dat jullie blij zijn. Jullie zijn immers betalende klanten. Een fotograaf doet het niet voor het compliment van familieleden of vrienden, maar voor de langdurige positieve ervaring van de klant. Immers, de meeste klanten worden geboekt via andere klanten!

 6. De fotograaf weet dat een foto van een bruid die door haar vader weggegeven wordt meer waard kan zijn dat de 10 glinsterende trouwringen bij elkaar!

 7. In een intakegesprek leert een fotograaf jullie kennen. Hij weet daardoor het een en ander van jullie en de families, maar niet alles. Dit is een voordeel. Bij fotojournalistieke trouwfotografie leg je vast wat er gebeurt, in documentaireland heet dit fly-on-the-wall. De fotograaf staat open voor wat zich voordoet. Weinig voorkennis is een objectievere waarneming. En dit leidt tot verrassende, rake en gedurfde beelden.

 8. Je kunt kritisch zijn! Je betaalt deze dude (of dame) immers goed voor zijn geleverde werk! Als de levertijd te lang dreigt te worden kun je hem aan zijn jasje trekken! Maar ook op de dag zelf kun je hem zeggen wat je denkt en voelt. Sterker nog, jullie openheid komt de fotografie alleen maar ten goede!! En dit is soms makkelijker met iemand die je niet zo goed kent.

 9. Een professional heeft een backup-plan. Meestal heeft een pro een goed netwerk van collega’s met dezelfde stijl die zijn op te trommelen als de fotograaf zijn arm zou breken. (want dat zou volgens mij een van de weinige redenen zijn dat een fotograaf niet komt!) Ook heeft de fotograaf 1 of 2 reservecamera‘s, reservelenzen en extra batterijen en kaartjes. Geloof me, een camera die tijdens de ceremonie niet meer werkt is de grootste nachtmerrie van elke fotograaf (ook van Uncle Bob trouwens).

 10. Een fotograaf is een bron van kennis. Daar mag je gebruik van maken. Hij kan tips geven over wat te doen bij regen, wat de beste dagindeling is, het beste adresje voor afdrukken en hij levert waarschijnlijk zelf prachtige albums die een particulier niet kan bemachtigen.

  Dus? Wat te doen? Toch maar Uncle Bob afbellen? Persoonlijk denk ik dat ‘in the end’ alle partijen hier gelukkiger van worden. Tenzij… Uncle Bob een enthousiaste vrouw is die 100% zeker weet dat ze trouwfotograaf wil worden: vergeet dan al het bovenstaande! (want zo ben ik natuurlijk ook begonnen, haha!) Wat je ook doet, ik wens je een goede keuze die de voorpret bevordert!

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren

Bewaren